Hmmm – crowdfunding – knap-så-nyt-og-spændende længere… Vi er kommet over nyhedens første interesse – og er ikke længere helt så tolerante overfor projekternes mere eller mindre vilde løfter og manglende indfrielse af disse.
Eller også…
Jeg er i hvert fald ikke helt kureret 🙂
Bbbbut WHY… Hvorfor risikere sine kære sparepenge på et mere eller mindre håbløst projekt der køres af nogle mennesker der med stor sandsynlighed ikke kan leve op til det de lover…? For mit vedkommene tror jeg at det er lige dele af nørd-gen og sympati med iværksætterne.
Min baggrund i Amfitech (konsulenthus) hvor jeg primært arbejdede med iværksættere har givet mig et perspektiv på hvor svære deres kår er. De fortjener al mulig støtte – for det er dem der skal skabe fremtidens jobs. Både herhjemme og i udlandet.
Der er flere paltforme for crowdfunding – jeg har indtil nu kun benyttet Indiegogo og Kickstarter – og ved egentligt ikke hvilke andre der findes… Jeg kan ikke rigtigt sige at der er forskel på dem set fra min stol – men har læst et eller andet sted at kickstarter er bedre på det amerikanske marked…?
Jeg har indtil nu støttet en del mere eller mindre tvivlsomme projekter – men har dog været heldig at der ikke er nogen af dem der er gået på halen endnu.
Desværre er der kun et enkelt af projekterne der er dansk funderet – Airtame. Alle de andre er udenlandske…
Indiegogo
Mit allerførste crowdfundede projekt… Et on-screen keyboard der ikke fylder hele skærmen og bruger intelligente metoder til at gætte hvad du skriver. Et fedt projekt – desværre er det stadig (efter flere år) ikke kommet på dansk. Men firmaet eksisterer endnu og kommer løbende med opdateringer.
AIRTAME: Wireless HDMI for Everyone.
Airtame er et dansk projekt – og kampagnen på Indiegogo var fabelagtigt godt gennemført med løbende stretch goals og markedsføring. De forstod virkelig at motivere dem der støttede dem til at bringe hele deres netværk med…
Og – bortset fra de evindelige forsinkelser der følger med alle projekterne – så har de nået målet… Sådan da… En del af supporterne har ikke rigtigt været så begejstrede for det kursskifte de lavede undervejs – at flytte fokus fra målgruppen under kampagnen – private – over til det professionelle marked. Det har de fået en del stryg for. At det så forretningsmæssigt er en rigtigt god ide er en helt anden sag. Man skal ikke gå head-on med Googles ChromeCast. Godt set – men selvsagt føler støtterne sig ført bag lyset.
Jeg har selv installeret mine enheder på Lodam (hvor jeg arbejder) – og har introduceret nogle få medarbejdere til systemet – så de kan være med til at teste. Og efterhånden begynder softwaren at nærme sig et niveau hvor jeg kan tillade mig at præsentere brugerne for det… Og – det virker faktisk fornuftigt. Jeg har ikke de store erfaringer med streaming af lyd og billede – og det får de stadig en masse skældud for. Også latency mellem pc og tv får de tæv for. Det kan nok ikke gøres meget bedre så længe de streamet hele billedet – men måske kunne de lave noget der minder om det man gør ved remote desktopløsninger – altså sende musens position særskilt og så tegne den i destinationen. Jeg har foreslået det – så måske er det med på ønskesedlen…
Nextear – The worlds smartest wireless earphones
Nåe ja… Efter jeg havde støttet “Hush” (se nedenfor) og opdagede at de nok ikke helt var de bluetooth ørepropper jeg havde forestillet mig 🙂 – ja så faldt jeg over NextEar – og de matcher præcis det jeg synes er fedt. Små og genopladelige og supernemme at bruge :-). Altså i følge præsentationsvideoen…
Endnu er de bare forsinkede – men der kommer jævnlige opdateringer og forklaringer – så jeg glæder mig til at se om de kommer inden jul…
Fund the world’s only manned amateur space program
Dette projekt kommer der uden tvivl en selvstændig blog om en dag… Det er Copenhagen Suborbitals – Danmarks amatørrumprogram… De lavede en funding kampagne for at få kapital til den affyring der skulle være lavet fra Østersøen her i efteråret 2015. Desværre er launch udsat til foråret på grund af forsinkelser med tilhørende dårligt vejr…
Kickstarter
The MicroSlice | A Mini Arduino Laser Cutter & Engraver.
The Microslice er et lille x-y bord med tilknyttet 600mW laser. Den kan skære 2mm skum og papir – og gravere alt muligt andet – dog ikke stål/alu.
Det var et mareridt at samle produktet – der i øvrigt var planmæssigt forsinket. Men det lykkedes og den kører fint og gav mig blod på tanden til at bygge laser-graverings-maskine 2.0 – eller rettere bygge et graveringshoved til min CNC-fræser… Mere om det i en anden blog.
The Peachy Printer – The First $100 3D Printer & Scanner!
Peachy 3d-printeren er en SLA-printer. Og hvad pokker betyder det… Ja der er forskelige typer af 3d printere:
- SLA: Stereolithography – væske der hærdes med en laser
- SLS: Selective Laser Sintering – pulver der smeltes med en laser så det hærder op hvor det har været smeltet.
- FDM: Fused Deposit Modelling – plastiktråd der smeltes og presses ud i små dråber som i en ink-jet printer
Så – Peachy er en printer der hærder en væske med en laser. De har fundet på et koncept hvor de sparer den ellers så dyre spindel med stepmotor på z-aksen. Det klarer de ved at dryppe saltvand (der er tungere end den lysfølsomme væske) ned i karret. Derved stiger vandstanden så det næste lag kan hærdes. Genialt – men ikke uden udfordringer. Især fordi mekanismen til at styre laseren også skal være billig – så den består af to små spejle der er ophængt i elestikker og andet kreativt… Projektet er omkring et år forsinket – men designet er nu på plads og vi venter på at de sidste stumper leveres. Også softwaren skulle være godt undervejs. Såeeee – måske i løbet af de næste par måneder…
Hush | The World’s First Smart Earplugs
Som nævnt ovenfor er dette projekt nok lidt en nitte… Det er nogle ørepropper der kan spille musik på et indbygget kort – eller bare maskere partnerens snorken. Hvis jeg er heldig kan jeg sælge dem til konen så hun kan få nattesøvn trods mine forsøg på at lyde som et savværk…
Og… mens jeg venter på Peachy kunne jeg ikke stå for denne FDM-printer. FDM – Fused Deposit Modelling. Printeren smelter plastiktråd og presser det ud i små dråber. Rigtigt placeret i mange lag – ja så bliver det til plastikdimser…
Denne printer er en delta-printer. Det betyder i al sin enkelthed at i steder for at have et x-y-bord med en z-akse på – ja så har man tre z-akser – og ved at flytte dem koordineret kan de til sammen udgøre x, y og z-akse… Som illustreret her:
Nå – men med alle de forsinkelser – så få man jo bare meget mere for pengene 🙂 Dybest set er det at følge med i processen jo det bedste ved det hele. Så jeg fortsætter nok med at sætte penge i tvivlsomme, over-optimistiske, overdrevne og sjove projekter…. Jeg kan anbefale det – men pas på det er stærkt vanedannende… 🙂